search

searching on site content

1 

SQL Night - 11 Jan 2020

Welcome SQL Server 2019 - Part II

Ο SQL Server 2019 είναι πλέον στην ζωή μας για αυτό ας συνεχίσουμε να βλέπουμε τι μας έχει φέρει σε αυτό το δεύτερο μέρος.


SQL Night - 30 Nov 2019

Welcome SQL Server 2019 - Part I

Ο SQL Server 2019 είναι πλέον στην ζωή μας για αυτό ας ξεκνήσουμε να βλέπουμε τι μας έχει φέρει στο installation και configuration σε αυτό το πρώτο μέρος.


SQL Night - 09 Feb 2019

Don't forget about SQL Server Reporting Services.

Η ανάγκη για reporting έχει γίνει επιτακτική αλλά οι περισσότεροι ξεχνάνε ή αγνοούν τα SSRS τα οποία έχουν αγοράσει εφόσον έχουν SQL Server ή δεν έχουν δει όλες τις δυνατότητες που αυτά έχουν και ότι μπορούν να καλύψουν το 80% των αναγκών τους.


SQL Night - 01 Dec 2018

Improving Availability in SQL Server and Azure SQL Databases

Σε αυτό το SQL Saturday Night o Περικλής και ο Παναγιώτης που εργάζονται στο SQL Server & Azure product group μας δείχνουν τα νέα features που έρχονται και θα μας βοηθήσουν στο να έχουμε καλύτερη εμπειρία στο database availability


SQL Night - 31 May 2017

Statistics and Index Internals

Στην παρουσίαση αυτή εξηγούμε την σημασία των στατιστικών και πως αυτά επιρεάζουν το performance των queries καθώς επίσης και το πως πρέπει να φτιάξω τους κατάλληλους indexes


SQL Night - 26 Nov 2016

Implementing Mobile Reports in SQL Server 2016 Reporting Service

Στο session αυτό παρουσιάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε για την δημιουργία mobile reports στα SQL Server 2016 Reporting Services


SQL Night - 01 Oct 2016

Auditing Data Access in SQL Server

Στο session αυτό παρουσιάζουμε τις δυνατότητες που έχουμε στον SQL Server για data access auditing


SQL Night - 14 May 2016

StretchDB in SQL Server 2016

Στο session αυτό παρουσιάζουμε το νέo feature που μας φέρνει η νέα έκδοση του SQL Server 2016. Αυτό το feature είναι το Stretch Database


SQL Night - 20 Mar 2016

Your Boss asks you to give him a report (Using T-SQL by example)

Στο session αυτό δείχνουμε με ζωντανά παραδείγματα πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες της T-SQL ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες που θέλει το αφεντικό.


SQL Night - 10 Oct 2015

Designing and Implementing Views

Στο SQL Night αυτό η Φήβη και ο Σωτήρης μας δείξουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς ώστε να σχεδιάζει και να υλοποιεί view στον SQL Server.


SQL Night - 30 May 2015

Building Data Warehouse in SQL Server

Πολλοί μιλάνε για αυτά, αρκετοί γνωρίζουν πως πρέπει να τα φτιάξουν ή έτσι λένε. Όπως και να έχει σε αυτό το SQL Night θα σας δείξουμε την δικιά μας άποψη


SQL Night - 10 Jun 2014

Concurrency in SQL Server

Ένα από τα συχνά λάθη που γίνονται στο σχεδιασμό και κυρίως στην υλοποίηση ενός project είναι ότι κανείς δεν δίνει σημασία στο concurrency των χρηστών και στο τι αυτό σημαίνει πάνω σε μια SQL Server database. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται πολλά locks και όλοι κατηγορούν άλλους για αυτό. Καθημερινά διαπιστώνω ότι αυτό έχει πάρει μια μορφή καταιγίδας που όταν ξεσπάει βρίσκει τους DBA & DB Dev απροετοίμαστους στο να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Όλα αυτά όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον έχουμε καταλάβει τι σημαίνει concurrency και να εφαρμόσουμε αυτό το concurrency model που ταιριάζει στις ανάγκες μας.


SQL Night - 12 Apr 2014

SQL Server 2014 - New and enhanced features

Σε αυτό το SQL Night δείχνουμε τι μας έχει φέρει ο SQL Server 2014. Η περιήγηση αυτή περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά αλλά και άλλα που έχουν βελτιωθεί


SQL Night - 23 Feb 2013

Working with SQL Server Data Tools

Τα SSDT ήρθαν για να καλύψουν μια ανάγκη που υπήρχε καθώς παρέχουν ένα περιβάλλον τέτοιο μέσα από το οποίο μπορείς να κάνεις Database Development έχοντας στην διάθεση σου εργαλεία που χρησιμοποιείς για την ανάπτυξη λογισμικού μέσα από το Visual Studio. Μπορείς πλέον εύκολα να κάνεις debug τον κώδικα σου, να βγάζεις script με τις αλλαγές που έχεις μεταξύ development and production environment, να κάνεις unit test και άλλα.


SQL Night - 07 Jul 2012

Deal with Transaction Log Virtual Log Files to improve db performace, recovery time, replication and db mirroring performance

Όπως γνωρίζουμε το transaction log είναι ζωτικής σημασίας τμήμα σε μια database. Υπάρχουν αρκετά tips & tricks τα οποία μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ώστε αυτό να είναι πάντα σε καλή κατάσταση και εφόσον αυτό ικανοποιείτε τότε και η database θα λειτουργεί απρόσκοπτα. Σε αυτή την παρουσίαση δείχνουμε πως ακριβώς δομείται το transaction log (VLFs) και πως αυτά τα VLFs επηρεάζουν το performance μιας βάσης σε διαφορετικές στιγμές της ζωής της.


SQL Night - 18 Feb 2012

SQL Server 2008 R2 Reporting Services Part II

Η δεύτερη συνέχεια για τα Reporting Services. Σε αυτή θα μιλήσουμε για Security, Execution/Processing, Subscriptions και Administration.


SQL Night - 28 Jan 2012

SQL Server 2008R2 Reporting Services

Στο session αυτό θα ασχοληθούμε με όσα θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν οι admins και οι devs ώστε να μπορούν να ασχοληθούν άμεσα και απρόσκοπτα με τα Reporting Services του SQL Server 2008R2. Στο συγκεκριμένο session θα ασχοληθούμε με τo Native installation και όχι με το SharePoint Integration το οποίο θα αποτελέσει θέμα για επόμενο SQL Saturday Night.


SQL Night - 22 Oct 2011

Change Data Capture (CDC) in SQL Server 2008 R2

Αρκετές φορές είναι απαραίτητο να καταγράφονται οι αλλαγές που γίνονται στις εγγραφές των πινάκων σε μια βάση. Οι λόγοι πολλοί, όπως για παράδειγμα η ενημέρωση ενός data warehouse με τις αλλαγές που γίνονται στην OLTP database. Μέχρι πριν τον SQL Server 2008 υπήρχαν οι παραδοσιακές μέθοδοι όπως πχ triggers. Τώρα όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε τους άλλους αυτούς τρόπους και όχι μόνο, όπως για παράδειγμα την χρήση του feature αυτού για auditing ανάγκες.


SQL Night - 17 Sep 2011

Working with SQL Server Agent

Από τα πράγματα που χρειάζεται ένας DBA είναι να προγραμματίζει εργασίες που θα εκτελούνται αυτόματα και περιοδικά. Ακόμα χρειάζεται μηχανισμούς τέτοιους που να του επιτρέπουν να ενεργεί προκαταβολικά και όχι πυροσβεστικά. Στο session αυτό γίνεται παρουσίαση του SQL Server Agent service το οποίο δίνει όλες τις παραπάνω δυνατότητες στον DBA.


SQL Night - 16 Apr 2011

SQL CLR, How and When to use

Μπορείς να κάνεις τα πάντα που αφορούν δεδομένα μέσα από τον SQL Server. Όμως αρκετές φορές έχεις την ανάγκη να κάνεις και πράγματα μέσα από τον SQL Server που δεν είναι για τα δεδομένα του. Θέλεις για παράδειγμα να διαβάσεις ένα αρχείο από το δίσκο ή θέλεις να διαβάσεις registry και πολλά άλλα. Σε αυτό το session γίνεται παρουσίαση ενός feature το οποίο στην αρχή δίχασε ακόμα περισσότερο τους database experts με τους traditional developer.


SQL Night - 26 Mar 2011

Execution Plans, Ξέρεις να τα διαβάζεις;

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα query που έχει χαμηλή απόδοση. Για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό εκτελείται και για το λόγο αυτό θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε και να μεταφράζουμε σωστά το execution plan που αυτό έχει.


SQL Night - 12 Mar 2011

SQL Server Profiler, Microsoft SQL Server 2008 R2

Στην καθημερινότητα του ένας DBA έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις που πρέπει να δώσει λύσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχει τι δυνατότητα να καταγράψει όλες τις δραστηριότητες που γίνονται πάνω στο SQL Server τον οποίο διαχειρίζεται. Σε αυτό το session γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του SQL Server Profiler ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την κατανόηση τυχών προβλημάτων είτε σε επίπεδο server είτε σε επίπεδο database.


SQL Night - 19 Feb 2011

Introduction to Microsoft SQL Server 2008 R2 Replication

Αρκετές φορές υπάρχουν ανάγκες τέτοιες που μας οδηγούν στο να υπάρχει ένα ή περισσότερα αντίγραφα της database μας σε διαφορετικού λόγους τα οποία να είναι ενημερωμένα όσο το δυνατόν με τα τελευταία δεδομένα της αντιγραφόμενης database. Τέτοιες ανάγκες είναι για παράδειγμα το disaster recovery, reporting availability κλπ. Στο session αυτό παρουσιάζονται οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων σεναρίων μέσα από το Replication feature του SQL Server.


SQL Night - 05 Feb 2011

Introduction Microsoft SQL Server 2008 R2 BI

Ένα από το τα δυνατά χαρακτηριστικά του SQL Server είναι το BI τμήμα του. Σε αυτό το session γίνεται μια παρουσίαση σε όλα τα χαρακτηριστικά αυτά μέσα από απλά παραδείγματα υλοποίησης ώστε να καταδειχθεί η απλότητα και η ευκολία της χρήσης των εργαλείων αυτών.


SQL Night - 15 Jan 2011

Indexes in SQL Server 2008 R2

Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον SQL Server είναι η επιλογή των πεδίων που θα γίνουν indexes σε ένα πίνακα, η επιλογή του τύπου του index που σε αυτά, αλλά και η συντήρηση των indexes σε μια database. Στο session αυτό παρουσιάζονται όλα τα παραπάνω με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να κατανοήσουν τις δυνατότητες indexing του SQL Server.


SQL Night - 18 Dec 2010

Security in SQL Server 2008 R2

Η ασφάλεια των δεδομένων είναι κυρίαρχο θέμα στα σύγχρονα IT περιβάλλοντα καθώς αυτά αποτελούν περιουσία των οργανισμών και περιέχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για αυτούς. Βασική εργασία, καθημερινή θα λέγαμε, των DBAs είναι να προστατεύουν αυτά από τους κινδύνους που παραμονεύουν. Σε αυτό το session παρουσιάζονται οι δυνατότητες και οι τρόποι που έχει ο SQL Server για την διασφάλιση αυτών.


SQL Night - 06 Nov 2010

Backup & Restore

Μια βασική εργασία που όλοι πρέπει να γνωρίζουν στον SQL Server είναι αυτή του Backup. Σε αυτό το session παρουσιάζεται η δυνατότητα αυτή με απλό τρόπο ώστε όλοι να μπορούν να την πραγματοποιήσουν και να έχουν σωστό backup των δεδομένων τους. Επίσης παρουσιάζονται και οι δυνατότητες Restore που υπάρχουν ανάλογα με το τι Backup έχει προηγούμενα δημιουργηθεί.


SQL Night - 23 Oct 2010

SQL Server 2008 R2 Database Architecture

Για να σχεδιάσεις κάτι σωστά θα πρέπει να γνωρίζει πως τα εργαλεία σου δουλεύουν. Γνωρίζοντας αυτά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σωστά και να πετύχεις το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα. Στο session αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζει η εκμάθηση της αρχιτεκτονικής του SQL Server και πως γνωρίζοντας την μπορείτε να σχεδιάσετε με σωστό τρόπο την database σας.


SQL Night - 16 Oct 2010

SQL Server 2008 R2 Essentials

Ξεκινώντας την σειρά αυτή των SQL Saturday Nights είναι σκόπιμο να δούμε τα βασικά του SQL Server. Στο session αυτό δείχνουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία του SQL Server μέσα από παραδείγματα χρήσης. Πέρα όμως από αυτό δείχνουμε και βασικά πράγματα που αφορούν την αρχιτεκτονική του SQL Server τα οποία είναι σκόπιμο όσοι ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν να γνωρίζουν.


SQL Night - 25 Jan 2014

Columnstore Indexes on SQL Server 2014

Σε αυτή τη παρουσίαση δείχνουμε όλα όσα πρέπει κάποιος να γνωρίζει για τους Columnstore Indexes στον SQL Server 2014.


SQL Night - 28 Sep 2013

Microsoft Power Query Jump Start

Σε αυτό το SQL Saturday Night θα δούμε το Microsoft Power Query (free add-in for Microsoft Excel 2010/2013) με το οποίο μπορούμε να συνδυάσουμε και να μετατρέψουμε δεδομένα από ποικίλες πηγές χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουμε σε περίπλοκες ETL διαδικασίες χρησιμοποιώντας απλά το γνωστό UI του Excel.


SQL Night - 01 Jun 2013

SQL Server 2012 Integration Services for Beginners

Όλο και περισσότερες είναι πλέον οι πηγές που περιέχουν δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερο υπάρχει η ανάγκη συγκερασμού αυτών ώστε να βγει μια πληροφορία τέτοια που να οδηγεί σε μια απόφαση. Σε αυτή την διαδικασία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα Integration Services. Σε αυτό SQL Saturday Night θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας σε αυτά για όσους είτε δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου μαζί τους είτε έχουν ελάχιστη επαφή με αυτά.


SQL Night - 30 Mar 2013

Using T-SQL

Μια εξάωρη παρουσίαση που δείχνει σχεδόν όλα όσα θέλει κάποιος να μάθει για την χρήση της T-SQL. Σε αυτή καλύπτονται θέματα όπως Introduction to Microsoft SQL Server 2012,SQL Server Management Studio, Introduction to T-SQL Querying, SELECT Statements / Queries, Querying Multiple Tables, Sorting and Filtering Data, Grouping and Aggregating Data, Using Subqueries, Using Views, Table Value Functions and Table Expressions, Using Set Operators, Using Window Functions, Stored Procedures, What’s New in SQL Server 2012


SQL Night - 27 Oct 2012

Introduction to MDX Queries in SQL Server 2012

Σε αυτό το SQL Saturday Night θα κάνουμε μια εισαγωγή στη Multi-Dimensional eXpression query language η οποία χρησιμοποιείται για να ρωτήσουμε data που είναι στα Analysis Services του SQL Server 2012.


SQL Night - 29 Sep 2012

Full Text Search on SQL Server 2012

Στο SQL Saturday Night αυτό, θα δούμε τις δυνατότητες που μας έχουν έρθει για το Full Text Search στον SQL Server 2012, αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτούς είτε είμαστε DBA είτε DB Developers.


Poll - 30 Apr 2011

Πώς αξιολογήτε τα SQL Saturday Nights;


Article - 01 Jan 2011

MVP Award 2011, re-awarded!

Τελικά ο Αη Βασίλης ήρθε και για μένα. Για δεύτερη χρονιά μου απονεμήθηκε ο τίτλος του MVP στον SQL Server. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευθύνες για μένα, αλλά ευχάριστες. Η χρονιά αυτή θα συνεχιστεί με περισσότερη δράση και περισσότερα SQL Saturday Nights. Καλή Χρονιά σε όλους και σας ευχαριστώ για την υποστήριξη.


Poll - 10 Oct 2011

Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε την ημέρα που διεξαγωγής των SQL Saturday Nights. Ποιά ημέρα θα προτιμούσατε να γίνονται;


Article - 14 Jul 2013

The SQLSchool Greece is officially all set as a new PASS Chapter.

Στις 10/7 μου ήρθε ένα email από τον Niko Neugebauer Community Evangelist από το PASS Headquarters που ξεκινούσε ως εξής


Article - 20 Jan 2018

What is Log Block and Log Record

Σε προηγούμενο άρθρο μου στο οποίο έγραφα για το τι είναι το Log Sequence Number (LSN) αναφέρθηκα σε δύο στοιχεία του transaction log. Τα στοιχεία αυτά ήταν το Log Block και το Log Record.


Article - 31 Dec 2012

2012 Review

Τελευταίο post για το 2012 και όπως συνηθίζεται σε αυτό γίνεται ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε. Μια χρονιά που όλους μας ταλαιπώρησε είτε περισσότερο είτε λιγότερο.


Article - 12 Sep 2011

DBCC LOGINFO

Για ακόμα μια φορά θα πρέπει να ασχοληθούμε με το transaction log. Καθημερινά αντιμετωπίζω περιστατικά τα οποία μου δείχνουν ότι υπάρχει θέμα κατανόησης με την αξία, την λειτουργία αλλά και την χρήση του transaction log.


1 
Follow us in
PASS chapter logo

The Official PASS Local Group for Greece

sql school greece logo
© 2010-2020 All rights reserved